subota, 8. prosinca 2012.

Face anatomy

Da sada je napisan mali milijun postova o tome kako se konturira lice, ali nisam naišla na niti jedan post koji govori o tome zašto se to radi.
Tijekom godina/desetljeća/stoljeća/you name it ustalilo se mišljenje da je "savršen" oblik lica ovalni. Upravo zbog toga (priznali mi to ili ne) konturiramo lice.
Da bi mogli uopće govoriti o korištenju make up-a za konturiranje mislim da bi trebali poznavati opću anatomiju lica, a pri tome ne mislim na to gdje se nalaze oči ili usne :D

Anatomiju lica čine kosti i mišići (uz osjetne organe).Kosti licu daju oblik, a mišići funkcionalnost i izgled.
Kosti koje čine lice su: čeona(frontal/os frontale), jagodična (zygomatic/os zygomaticum), nosna (nasal/os nasale), gornja čeljust (maxilla/maxilla) i donja čeljust (mandible/mandibula)



Ostale kosti glave su: sljepoočna (os temporale), suzna (os lacrimale), vomer, etmoidalna (os ethmoidale), parijetalna (os parietale), sfenoidna (os spheniodale) i okcipitalna (os occipitale).



Kosti su pokrivene mišićima, kojih ima previše da bi ih se nabrajalo :D


Varijacije u obliku lica nastaju zbog različitih dimenzija u veličini, širini i dužini kosti, te debljini mišića.


Da bi se postigao izgled "vitkog" lica, konturiramo one dijelove koji odstupaju od izgleda ovalnog lica. To su čelo, nos, obrazi, donja čeljust i vrat.


Kako konturiramo? Mislim da ovo nema smisla pisati kad je napisano već bezbroj puta.

Zašto sve ovo? Iako svi znamo kako lice izgleda, mislim da je potrebno barem osnovno poznavanje anatomije lica, jer ako poznajemo anatomiju znati ćemo i gdje konturirati pošto pogledom na lubanju i mišiće shvaćamo odnos svjetla i sjene na licu koju pokušavamo oponašati korištenjem kozmetičkih proizvoda.


Nema komentara:

Objavi komentar

Show Emoticons